22.01.2013 г.

http://www.targo.org/novini/publication?pub=6103


  • Учителка от Търговище обясни на МОМН как да се справят с проблемите в образованието

Държавната политика във Финландия е да се стимулира четенето за удоволствие. До 7 годишна възраст на детето, не се занимават с никакво учене - само игри. Детето е оставено на воля да расте и да развива своите природни дадености и влечения. 
...
 Да си учител във Финландия е много престижно. Учителите получават заплати като на лекарите и адвокатите. За едно място се борят над 100 кандидата. Всеки преподавател има максимален брой часове на ден - четири, като два часа на ден има за професионална подготовка. 
...
Децата в клас са не повече от 16 на брой. 
Учи се целодневно, с големи почивки между часовете, с идеята, ходенето на училище да е приятно. Обстановката е уютна и навсякъде е чисто. В някои училища ходят дори по чорапи. Образованието е задължително безплатно. 
...
Излишно е да ви информирам, че в България, учителите са станали много изморени, изтощени и изнервени. Основна причина за това е, че са затрупани с безсмислени справки и спецификации, с попълване на информация тук и там, почти няма време да се занимават с основната тяхна задача - да преподават, да бъдат вдъхновители и учители в пълния смисъл на тази хубава дума. Ако спестим средства от тези излишни бумащини и ги насочим към реалните проблеми в нашето образование, дали няма да останем на печалба?