16.01.2013 г.

БНТ, ТВ 7 - Новини



http://bnt.bg/bg/news/view/92986/sporove_po_zakona_za_obrazovanieto

Депутатите спориха за въвеждането на задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните. Текстът се въвежда с промените в Закона за училищното и предучилищното образование и предстои да бъде гласуван на второ четене утре. Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви пред депутатите, че съвсем малка част от родителите са против този текст в закона.

Опозицията атакува със серия аргументи текста за задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните, който вече предизвика обществени реакции. Управляващите пък защитиха промяната и обясниха, че проучвания са показали по-добри резултати сред децата, които са ходили на детска градина.

Снежана Дукова - ГЕРБ: - Този мач ние го играхме с 5-годишните, той не беше лек, но ние победихме.

Мартин Димитров - съпредседател на ПГ на "Синята коалиция": - Аз имам дете на 4 години и не смятам, че министърът на образованието, българският парламент или друга институция може да прецени по-добре от мен коя е най-подходящата възраст моето дете да тръгне на училище.

Веселин Методиев - ПГ на "Синята коалиция": - Резултатът е, че ще се въведе тази норма задължителна, тя няма да се спази, тя е невъзможно да се спази, не само поради малцинствени проблеми, ще продължава да има напрежение публично.

От опозицията поискаха родителите сами да вземат решения за децата си.

Ивелин Николов - ПГ на "Коалиция за България": - Задължителната предучилищна подготовка от 4 години е в нарушение изискването на конституцията семейството да отглежда и възпитава своето дете.

Сергей Игнатов - министър на образованието: - 1,9 от родителите не са съгласни децата на 4 години да ходят на детска градина. Референдумът за ходене на 4-годишните на детска градина е спечелен от родителите. 80% от българските деца ходят на детска градина.

Депутатите спориха и по идеята на "Атака" за въвеждане на задължително вероучение в училищата.

Павел Шопов - "Атака": - Това е фундаментален въпрос, въпрос за идентичността на една нация, за нейната духовност, това е въпрос за доброто и злото в едно общество.

Предложението на "Атака" беше отхвърлено, а министърът обясни, че вярата не може да се внедрява насилствено.

Сергей Игнатов - министър на образованието: - Иисус какво казва? Оставете децата да дохождат при мене. Не им казва я ги постройте и всички под строй да влязат при мен.

Обсъждането на огромния по обем закон, който цели да реформира училищното образование и се подготвя над 2 години, ще продължи в следващите дни.
Автор: Надежда Василева





http://bnt.bg/bg/news/view/92952/protest_sreshtu_zabavachkata_za_4_godishnite


Парламентът започна обсъждането на второ четене на промените в закона за училищното и предучилищното образование, с които се въвежда задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните.
Текстът, който предстои да бъде обсъден в пленарната зала, вече предизвика множество спорове дали децата трябва толкова рано да бъдат включени в учебния процес. Според позицията на образователното министерство в детската градина децата придобиват уменията да се социализират. Според министерството с промените не се отнемат правата на родителите, а се засилва ангажиментът на държавата да финансира по-сериозно забавачките.
И докато депутатите обсъждат закона в пленарна зала, родители се събраха отново на протест пред парламента. Те настояват да отпадне задължителния характер на предложението децата да бъдат записвани в детските заведения толкова малки. Според недоволните, трябва да се признаят и алтернативните форми на обучение - като родителските кооперативи например. Родителите се заканиха, че ще продължат протестите, докато управляващите не се съобразят с исканията им.
Родител:
- Законът дава много малко свобода на родителите и на практика им връзва ръцете, защото на всеки един родител, който иска да постигне нещо по-различно за децата си- законът, въпреки, че е представен като модерен и иновативен, на практиака променя много малко неща и насилствено натъпква децата в едни държавни учреждения, за които е съмнително качеството на грижа.
Родител:
- Бихме искали семействата сами да решават в каква форма да бъде това. Искаме да се признават различните форми на образованиуе, включително родителските кооперативи, държавни, частни детски градини, има различни ресурсни центрове, има организации на деца със специални нужди.
Протестиращ:
- Искаме свободата, която е изконно присъща на семейството - да обучава, да възпитава и да отглежда децата си, и да взима решения за тях приоритетно, преди държавата.






http://tv7.bg/news/9602072.html


Промяна в проектозакона за училищното образование


Задължителната подготовка за 4-годишните остава, но ще може да се провежда и вкъщи

Родителите, които не искат да изпращат 4-годишните си деца на предучилищна, ще могат да ги обучават вкъщи по индивидуален план, съгласуван с районната детска градина. Промяната беше направена в последния момент в проектозакона за училищното образование от депутати от ГЕРБ. Законопроектът влезе за окончателно гласуване в пленарна зала.

Около 20 представители на родителски организации се събраха тази сутрин (16 януари) пред Парламента, за да покажат недоволството си от въвеждането на задължителната детска градина за 4-годишните. Няколко часа по-късно депутати от ГЕРБ обявиха, че са склонни на компромис - задължителната подготовка за четиригодишните остава, но ще може да се провежда и вкъщи. Обучението в детската градина или вкъщи ще включва основни познания за заобикалящия ги свят. Родителите, които не са записали децата си на детска градина, нито пък са ги подготвили индивидуално, ще бъдат санкционирани.

Министърът на образованието Сергей Игнатов цитира данни, според които под 2% от родителите не одобряват задължителната детска градина и напомни, че малчуганите с предучилищна подготовка показват по-добри резултати на международните тестове.

Една от целите на задължителното обучение за 4-годишните е в системата да влязат децата от малцинствата.